Er sykkelen veien til et bedre liv?

Det kom et nabovarsel her om dagen. Det vil si, det har blitt en stund siden. Til de som bor i Østensjø bydel. Fra Bymiljøetaten i Oslo kommune. De vil fjerne all bilparkering i veiene og bygge sykkelveier. Det skal bli enklere for de gående og syklende. Bil skal vi ikke ha. Alt for en bedre helse og renere luft.
Bilene skal bort – det å ha bil er ikke lenger så viktig, i hvert fall ikke i Oslo. Og de som absolutt må ha bil, kjøp deg din egen parkeringsplass. Joda, vi har bilplass under blokka. Biler under 2,10 og ikke altfor lange, går under der. Men er det så enkelt?

Ingen av oss er imot renere luft. Og vi alle ser nødvendigheten av å tenke klima. Men er det så enkelt at det bare er å bygge nye sykkelveier på bekostning av mange andre fordeler? jeg sykler, og ønsker sykkelveier. men jeg ønsker å ha bilen min også, og jeg ønsker å ha den tilgjengelig alltid. Ikke leie en når det passer.
Tenker tilbake på den tiden hvor jeg var styreleder i et stort boligsameie. Det var et helt nytt boligfelt. Alle hadde garasjeplasser til hver sin bil under blokkene. De bilplassene vi hadde over bakkeplan ble merket som «parkering kun til besøkende». Og hvis noen av de faste beboerne parkerte der, så ble det lapp i ruta med varsel om borttauing. Og sånn var det lenge.
Men en dag ringte det på døra. Det var en av naboene i etasjen over. Hvorfor kunne ikke vi som bodde der også benytte de plassene? Ikke bare gjestene. Han syntes det var viktigere at det var enkelt for oss beboere og bo der; ha andre muligheter enn å ta hensyn til de «variable» besøkende.
Hvorfor kunne vi ikke ta med campingvogna hjem for å pakkes til ferien? Hvorfor kunne vi ikke ta med varebilen fra jobben hvis det var nødvendig en gang? Eller den lille lastebilen? Og hvorfor ikke ta med bobilen hjem før service eller feriepakking? For å gjøre en lang historie kort; vi tok bort skiltingen om at det kun var gjesteparkering. Vi var jo enig om at hele området måtte være til det beste for oss som bodde der, ikke for å ha ubenyttede plasser.
Og da tenker jeg litt på Østensjø bydel. Skal det være bra å bo der, så må vi kunne bruke hjemstedet til litt mer enn å parkere i garasjen og sykle til jobben. Jeg er imot å fjerne parkeringsmulighetene på bekostning av sykkelveier. Nettopp for å gjøre det enkelt å bo her. Kunne ha andre interesser – enn bare sykkelen.

Legg igjen en kommentar